“İyilik koşusu yurt dışında çok yaygın olan, bireylerin sivil toplum kuruluşlarına bağış yapmasını sağlamak amacıyla düzenlenen organizasyonlardır. Yardımseverlik koşuları yapıları itibariyle aslında koşuyu ilk haline döndüren yarışlar. İnsanlar ilk koşmaya başladıklarında hem kendileri hem de toplum için koşmaktaydılar. Avlanma için koşan insanlar yakalayacakları besin kaynağını sadece kendileri için değil çevresindekiler için de kovalıyorlardı ve bu şekilde kolektif bir toplumun temeli atıldı. Fakat özellikle sanayi devriminden sonra üretimin artmasıyla beraber koşuyu sadece spor amaçlı yapmaya başladık ve başkaları için koşmayı unuttuk. İyilik koşuları ile tekrar başkaları için de koşmaya başlıyoruz ve adımlarımızı iyilik için atıyoruz.” Bu sözler Türkiye’de iyilik koşularını tanıtımı için ciddi emek harcamış bir isim olan Renay Onur’a ait.
Türkiye’de iyilik koşuları 2008 yılında ilk defa sivil oluşumlar sayesinde duyuruldu. Yardımseverlik koşusu şeklinde de tanımlanan bu koşular 2008 yılında 200 bin TL’lik bağış toplandı. 2014 yılında ise bireysel bağışçıyı STK’lar ile tanıştıran koşularda bu sayede toplanan bağış TL bazında 16 kat arttı ve 3.2 milyon TL’ye ulaştı. 2008 yılından günümüze kadar gelen süreçte ise toplamda 9.2 milyon TL bağışa ulaşılarak önemli işlere imza atıldı.
Fakat yurt dışındaki hangi koşuyla karşılaştırırsak karşılaştıralım ülkemizde toplanan bu paranın çok alt seviyelerde olduğunu görüyoruz. Örneğin yardımseverlik koşuları sayesinde İngiltere’de kanser araştırmaları yapan bir STK 20 yıl içerisinde 513 milyon sterlin toplayarak önemli bir gelir elde etti. Bundan dolayı Türkiye’de henüz emekleme aşamasında olan projeyi koşturma şansı senin elinde. Farkındalığı arttırmak ve kayıt anından itibaren başlayan iyilik maratonunda yarışmak için Kızılay İyilik Koşusu’nda yer alabilirsin.
Yorum Yapın